
   

 
 

U.S. ELECTION ASSISTANCE COMMISSION 
1225 New York Ave. NW – Suite 1100 

Washington, DC 20005 
 

 

U.S. Election Assistance Commission   Page 1 of 2 

Funding Advisory Opinion 
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Date Issued:  

September 26, 2008 

 

Requestor:  
Wayne County, New York Board of Elections (AOR-08-023) 

 

Question: 

May a county use Help America Vote Act (HAVA) funds to pay poll workers to attend a 

newly created all-day training session and to pay for lunch provided during the training 

session? 

 

Answer: 

HAVA Section 101 funds and, under certain circumstances, Section 251 funds
1
 may be used 

to pay poll workers (1) to attend an all-day training session and (2) to pay for lunch during 

the training session, if the payments and the levels of payment for such activities are 

consistent with previously established policies of the county, does not supplant previous 

training expenditures, is consistent with the State’s HAVA state plan, and is approved for use 

by the State.  The office of the chief State election official is ultimately responsible for 

determining how the State plans to utilize HAVA funds and whether counties and other 

subrecipients can expend HAVA funds on certain activities. 

 

Discussion: 

Allowable, allocable, and reasonable: 

To meet federal standards, a cost charged to a federal award, such as HAVA, must be 

allowable, allocable, and reasonable. First, the federal cost principles applicable to a recipient 

determine general allowability.  The cost principles applicable to States and local 

government is 2 CFR 225 (A-87).  2 CFR 225 Appendix B Sections 27 and 42 support the 

conclusion that funds may be used to pay poll workers to attend training sessions including 

expenses incurred for providing lunch. Specifically, Section 27 states that costs incurred for 

meetings, including meals, transportation, and rental of facilities, where the primary purpose 

is dissemination of technical information are allowable.  Likewise, Section 42 further states 

that cost of training provided for employee development is generally an allowable cost.   

 

Second, a cost must also be allocable to the specific award.  In terms of HAVA funds, 

Section 101(b)(1)(D) specifically states that Section 101 funds may be used to train election 

                                                 
1
 Section 251 funds may be used to fund poll worker training only in limited circumstances or when the state has: (1) 

certified that it complies with all Title III requirements; or (2) certifies that it will use an amount less than or equal to 

the minimum payment to fund this and other improvement activities.  See EAC Advisory Opinion FAO-08-011. 
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officials, poll workers, and election volunteers. Additionally, this activity could be labeled an 

activity to improve the administration of elections for Federal office, for which Section 251 

requirements payments could be used upon certification to the Election Assistance 

Commission (EAC) that the State (1) has implemented the requirements of Title III or (2) 

will not exceed an amount equal to the minimum payment amount applicable to the State for 

such expenditures. See Funding Advisory FAO 08-011 for specific information on allowable 

uses of Section 251 funds for poll worker training.  

 

Finally, the cost must be reasonable, which is to say that the cost does not exceed that which 

would be incurred by a prudent person; the cost is consistent with previously established 

policies; and that the cost does not supplant established expenditures by the recipient. In 

terms of training for election officials and poll workers, HAVA funds could not be used in 

lieu of previously devoted State or local funds. If the training program is a new effort, 

induced by the introduction of HAVA provisions, it would be reasonable to charge the cost to 

HAVA. 

 

State approval: 

The county has indicated that the State previously denied the county’s request to use HAVA 

funds for this purpose.  Counties or local governments are subrecipients of the State. The 

administration of federal funds lies within the discretion of the primary grant recipient and 

not the subrecipient.  It is within the State’s discretion to make this determination and 

prohibit counties and other subrecipients from utilizing HAVA funding for particular 

activities, even if the expenses are generally allowable using HAVA funds.   

 

 


