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EAC Advisory 05-002 - Appropriation of matching funds equal to 5% of an 

amount less than the total available Requirements 
Payment 

 
 
Question: Can a state receive a Requirements Payment in an amount less than the 
total amount authorized and appropriated to the State for a single fiscal year? 
 
Response:  Yes, a State may a obtain portion of the total HAVA Title II 
Requirements Payment available to the State in a Fiscal Year.  When a State 
cannot appropriate the amount of matching funds required to receive the full 
Requirements Payment, the state can certify using a lesser amount of matching 
funds. Whatever amount of matching funding is provided by the State, the State 
will receive funds from the federal government such that the State’s funding makes 
up 5% of the total State and Federal money, in accordance with Section 253(b)(5).  If 
the State is later able to provide a supplemental amount of matching funds, the 
State may apply for additional federal funding at the commensurate rate. 
 
If a State wishes to make a certification for less than the total amount of Title II 
payments available for a fiscal year, certifications and submissions should be made 
in the same manner as they have in the past with the exception of identifying the 
specific amount of matching funds that are being provided and the expected amount 
of Requirements Payment.  Such a submission will be considered and processed in 
the same manner as all other submissions made in the past. 
 


