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EAC Advisory 05-003 - Interest on HAVA Title I, Section 101 Funds  
 
 
Question: Does the State have to remit interest earned on Title I, Section 101 funds 
to the Federal Government?  Further, if the State does not have to remit interest 
earned on these funds, may the State use that interest to make up a part, or the 
entirety, of its matching funds pursuant to Section 253(b)(5)? 
 
Response:  States do not have to remit the interest earned on Title I, Section 101 
funds to the Federal Government.  Generally, interest on federal grant funds are 
required to be remitted to the federal government under either or both the Cash 
Management Improvement Act or the Common Rule (OMB Circular A-102).  
However, the Help America Vote Act of 2002 (HAVA) specifically designates the use 
of the interest on money deposited into the election fund required by sections 104(d) 
and 254(b)(1) of HAVA to be used to meet the requirements of Title III and for such 
other purposes that a requirements payment could be used.  These sections allow 
the State to retain, rather than remit, the interest earned on Title I, Section 101 
funds, when they have been deposited in the State’s section 254 election fund for 
use in accordance with its state plan and for the purposes permitted by Section 
254(b)(2) and 251(b). 
 
A State may not use interest from Title I, Section 101 funds to serve as a part of a 
the matching funds appropriated by the State in order to receive Title II 
Requirements Payments.  The interest that is earned on Section 101 grant funds is 
interest on Federal funds and thus is Federal in nature.   As such, the provisions of 
OMB Circular A-87 apply.   Specifically, the factors affecting the allowability of 
costs prohibit the use of federal grant funds to meet cost sharing or matching 
requirements of another federal award: 
 

“h. Not be included as a cost or used to meet cost sharing or 
matching requirements of any other Federal award in either the 
current or a prior period, except as specifically provided by Federal law 
or regulation.” 

 



HAVA does not specifically allow the use of Title I, Section 101 interest as matching 
funds for Title II Requirements Payments.  Thus, while the interest on Section 101 
funds may be used to further the State’s efforts to meet the requirements of Title III 
and to improve the administration of Federal elections, those funds cannot be used 
as any part of the State’s matching funds for purposes of receiving Title II 
Requirements Payments. 
 


