
 
 
EAC Decision on Request for Interpretation 2010-01  
2002 VSS Vol. I, Sections, 3.2.2.8 
2005 VVSG Vol. I, Sections, 4.1.2.8  
 
Date:  
 
March 16, 2010 
 
Question(s): 
 
What voltage levels must be tested when performing the ESD test?  
 
Section of Standards or Guidelines:  
 
2002 VSS  Vol. I, Section 3.2.2.8 & Vol. 2, 4.8.3 
2005 VVSG  Vol. I, Section 4.1.2.8 & Vol. 2, 4.8c 
 

VSS Volume I Section 3.2.2.8 Electrostatic Disruption  

Vote scanning and counting equipment for paper-based systems, and all DRE equipment, 
shall be able to withstand ±15 kV air discharge and ±8 kV contact discharge without 
damage or loss of data. The equipment may reset or have momentary interruption so long 
as normal operation is resumed without human intervention or loss of data. Loss of data 
means votes that have been completed and confirmed to the voter. 
 

VSS Volume II Section 4.8.3 Electrostatic Disruption 

The test for electrostatic disruption shall be conducted in compliance with the test 
specified in IEC 61000-4-2 (1995-01). 
 
VVSG Volume I Section 4.1.2.8  Electrostatic Disruption 

Vote scanning and counting equipment for paper-based systems, and all DRE equipment, 
shall be able to withstand ±15 kV air discharge and ±8 kV contact discharge without damage 
or loss of data. The equipment may reset or have momentary interruption so long as normal 
operation is resumed without human intervention or loss of data. Loss of data means votes 
that have been completed and confirmed to the voter.  

VVSG Volume II Section 4.8c Electrostatic Disruption 

The test for electrostatic disruption shall be conducted in compliance with the test specified 
in IEC 61000-4-2 (1995-01). 



Background: 

The following is quoted from IEC 61000-4-2, Edition 2.0 2008-12: 

The preferred range of test levels for the ESD test is given in Table 1. 

Contact discharge is the preferred test method. Air discharges shall be 
used where contact discharge cannot be applied. Voltages for each test 
method are given in Table 1. 

…. 

For air discharge testing, the test shall be applied at all test levels in 
Table 1 up to and including the specified test level. For contact discharge 
testing, the test shall be applied at the specified test level only unless 
otherwise specified by product committees. 

 

 
Conclusion:  
 
The test levels stated in IEC 61000-4-2, Edition 2.0, contact discharge, are the test method and 
shall be applied at the specified test level only, 8 kV.  Air discharge shall be used where contact 
discharge cannot be applied and all test levels shall be used (2, 4, 8, 15 kV). 

Voting systems are required to be immune to ESD up to the limits of 8 KV, contact discharge, 
and 15 KV, air discharge.  During exploratory pre-testing investigation of the possibility of 
windowing effects should be explored.  If there are indications that a units has sensitivity at a 
lower voltage but not at a higher voltage test levels shall be added to evaluate the immunity at 
lower voltage levels. 

Effective Date:  
 
For all systems without an approved test plan. 
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