
 

 
 
EAC Decision on Request for Interpretation 2007-05,  
2005 VVSG Vol. 1 Section 4.2.1 (Testing Focus and 
Applicability) 
 
Date:  
 
 November 6, 2007 
 
Question:  
 
Because Section 4.2.1 of the VVSG does not define what is meant by “equivalent of 
these Guidelines,” the VSTLs and manufacturers are not clear what COTS testing should 
encompass.  The requestors note that while COTS hardware equipment is typically 
designed to rigorous standards, they are not identical to those required by the VVSG, but 
encompass  the same technical areas such as EMI, temperature ranges, power 
fluctuations, etc.  Interpretation is requested on whether COTS hardware used in a voting 
system, which has been tested to rigorous Information Technology Equipment (ITE)  
standards, must also meet all of the VVSG requirements. 
 
Facts:  
 
For purposes of this interpretation, requestor limits their discussion of COTS equipment 
to standalone products such as PCs, printers, scanners, and other such equipment.  COTS 
components such as motherboards and disk drives that may be built into voting systems 
are not included in this request for clarification as the VVSG is sufficiently clear in this 
regard. 
 
Requestor notes that while Section 4.2.1 of the 2005 VVSG is generally amenable to the 
use of COTS equipment in voting systems with reduced testing, the last sentence of the 
section may lend itself to alternative interpretations.  Requestor has interpreted the last 
sentence of this section to mean that COTS equipment was subject to all testing required 
by the VVSG. 
 
Section of Standards or Guidelines:  
 
Section 4.2.1 of the 2005 VVSG Vol. 1 reads: 
 
“All hardware components that are custom-designed for election use shall be tested in 
accordance with the applicable procedures contained in this section.  Unmodified COTS 



hardware will not be subject to all tests.  Generally, such equipment has already been 
designed to rigorous industrial standards and has been in wide use, permitting an 
evaluation of its performance history.  To enable reduced testing of such equipment, 
vendors shall provide the manufacturer specifications and evidence that the equipment 
has been tested to the equivalent of these Guidelines.” 
 
Conclusion:  
 
The requestor proposed, in part, that the interpretation state that: 

“Any COTS hardware specified or used as part of a voting system shall have FCC 
Class B and CE marks affixed to the unit indicating that it has been certified to 
meet the emissions, immunity and safety requirements of the domestic and 
international ITE standards.  Such equipment will not require additional VVSG-
specified hardware testing.” 

 
To properly frame this interpretation, some background information on FCC (Federal 
Communications Commission) Class B (Class B is for areas where emissions must be 
low—near an airport, ATM equipment, hospitals or residential areas—and is more 
stringent on the level of radiated emissions allowed.)  and CE Mark (The letters "CE" are 
the abbreviation of French phrase "Conformité Européene" which literally means 
"European Conformity".) requirements is necessary.  The United States has NO legal 
requirements for RF (Radio Frequency) disruption.  While manufacturers typically test 
their equipment in order to improve customer satisfaction, to assure this was done would 
require some affirmative statement from the manufacturer. 
 
Europe does require immunity to RF disruption and several other areas not mandatory in 
the United States.  The CE Mark is a manufacturer’s self-declaration that a device meets 
the applicable standards. Note that the manufacturer is not required to do any testing, 
(although the majority of larger companies do perform rigorous testing) but is required to 
be prepared to defend their claim.  The manufacturer is required to present at import a 
Declaration of Conformity listing the standards to which it is claiming to be compliant.  If 
a European regulatory body requests it, the manufacturer has 10 days to deliver a 
Technical Construction File which contains the justification for the manufacturer’s 
claims.  Typically this file will contain the test reports and other documentation.  
 
Given these facts, and the other information presented, the EAC interprets Section 4.2.1 
of Volume 1 of the 2005 VVSG to permit voting system manufacturers to use COTS 
hardware (as defined for this interpretation and noted above) in their system provided the 
following requirements are met: 

1. As required by the VVSG, any COTS products modified by the manufacturer in 
any way are tested to the full requirements of the 2005 VVSG. 

2. COTS products falling under this interpretation used as part of a voting system 
shall have FCC Class B and CE Marks affixed to the unit indicating that the 
product has been certified to meet these requirements.  The VSTL shall receive, 
as part of the Technical Data Package, a copy of the COTS manufacturer’s 
Declaration of Conformity confirming that the manufacturer is claiming 
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compliance with the standards stated.  If the VSTL is at any time uncertain of a 
products status, or has reason to question this status, the VSTL shall request and 
be sent the Technical Construction File within 10 days of such request so that the 
VSTL may independently verify that the product has been tested to “the 
equivalent of these Guidelines.” The EAC, at its discretion, shall also have the 
authority to request the Technical Construction File from the product 
manufacturer, to verify claims of conformance, and to receive the file within 10 
days of such request. 

3. The VSTLs shall perform full independent functional integration and attachment 
testing of the COTS hardware product specified by the manufacturer. 

 
 
The EAC finds no merit in the interpretation that Section 4.2.1 requires full testing of 
unmodified COTS equipment to every applicable standard in the 2005 VVSG. 
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