
 
 
 
EAC Decision on Request for Interpretation 2009-02 
(Alternate Languages) 
 
2002 VSS Volume I: 2.2.1.3a ballot Production 
2005 VVSG Volume I: 3.1.3 Alternate Languages 
 

Date:  
 
August 5, 2009 
 
 

Question:  
 
Must a Voting System be capable of supporting any language covered by law or only 
those applicable to a particular jurisdiction? 
 
 

Section of Standards or Guidelines: 
 
2005 VVSG Volume I: 2.2.1.3a 
 
The electronic display or printed document on which the user views the ballot is capable 
of rendering an image of the ballot in any of the languages required by the Voting Rights 
Act of 1965, as amended. 
 
2005 VVSG Volume I: 3.1.3 
 
The voting equipment shall be capable of presenting the ballot, ballot selections, review 
screens and instructions in any language required by state or federal law. 
Discussion: HAVA Section 301 (a)(4) states that the voting system shall provide 
alternative language accessibility pursuant to the requirements of section 203 of the 
Voting Rights Act of 1965 (42 U.S.C. 1973aa-1a). Ideally, every voter would be able to 
vote independently and privately, regardless of language. As a practical matter, 
alternative language access is mandated under the Voting Rights Act of 1975, subject to 
certain thresholds, e.g., if the language group exceeds 5% of the voting age population. 
 
 



Discussion:  
 
The previous EAC Decision on Request for Interpretation 2008-04 requires voting 
systems to have the capability of providing all ballot information, including all portions 
of the ballot, all instructions, warnings, and vote verification information in the 
appropriate manufacturer supported alternative languages.  RFI 2008-04 also states that 
“If a voting system supports a language, the system must be capable of presenting all 
ballot information in that language.”  
 
This new RFI clarifies the issue of whether or not the interpretation provided by RFI 
2008-04 requires the capability to support any possible languages covered by law or only 
those required by the voting Rights Act of 1965, as amended, and state and federal law 
for a particular jurisdiction of use.  This RFI also clarifies what is meant by the word 
“capable.”     
 
Section 2.2.1.3a of the 2005 VVSG specifically requires the electronic display or printed 
document to be capable of rendering an image in any of the languages required by the 
Voting Rights Act of 1965, as amended.  There is nothing in that language that 
equivocates or limits the capability to particular jurisdictions of use.  RFI 2008-04 adds to 
this requirement by stating that the system must be capable of presenting all ballot 
information in any language supported by the voting system. 
 
The term “capability” can be interpreted in many ways.  However, the intent of the word 
here was to allow for an easy transformation so that alternate languages can be easily 
added.  The voting system does not have to have all languages required by the Voting 
Rights Act to be loaded on the system and ready to use. A modular approach, where data 
files can be added or modified, to allow the selection of the appropriate language for the 
vendor is the desirable approach.  
 

Conclusion:  
 
The electronic display or printed document on which the user views the ballot shall be 
capable of rendering an image of the ballot in any of the languages required by the 
Voting Rights Act of 1965, as amended, that are supported by the voting system. The 
voting system need not have all languages required by the Voting Rights Act 
permanently loaded on the system and ready to use.  The system must, however, have the 
intrinsic capability of providing these languages, when needed, without major software or 
hardware modifications. To be capable of rendering the image in any of the languages, 
the voting system manufacturer may opt to use a modular approach that would limit the 
voting system changes to modification of data files, rather than source code modification, 
to allow for the addition of required languages. 

. 

Applicability: 
 
Immediate- for all voting system test plans submitted after the date of this document. 


