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Date:  
August 27, 2008  
 
Question(s): 
Should a voting system warn and report the existence of votes that may be retained in memory or 
on disk at the start of an election?  If so, how must this condition be reported? 
 
 
Section of Standards or Guidelines:  
2002 VSS Vol. I, Section 2.3.4, Readiness Testing 
2005 VVSG Vol I 2.2.4, Readiness Testing 
 
2002 VSS Vol. I, Section 2.3.5, Verification at the Polling Place 
2005 VVSG Vol. I, Section 2.2.5, Verification at the Polling Place  
 
2002 VSS Vol. I, Section 2.3.6, Verification at the Central Location 
2005 VVSG Vol. I, Section 2.2.6, Verification at the Central Location 
 
2002 VSS Vol. I, Section 2.4.1,   Opening the Polls  
2005 VVSG Vol. I, Section 2.3.1, Opening the Polls 
 
2002 VSS Vol. I, Section 4.4.3, In-process Audit Records 
2005 VVSG Vol. I, Section 5.4.3 In-process Audit Records 
 
2002 VSS Vol. I, Section 9.4, Testing Scope 
2005 VVSG Vol. II, Section 1.3, Testing Scope 
 
2002 VSS Vol. II, Section 3.3.1, Functionality Testing in Parallel with Hardware 
Testing for Precinct Count Systems  
 
Background:  
There have been several instances of equipment in the field where memory or disk locations were 
not cleared prior to the start of an election resulting in erroneous tabulation of results. The 
Sections listed above state that: 



 
 
VSS Volume I 
2.3.4.1.a - Verify that voting machines or vote recording and data processing equipment, precinct 
count equipment, and central count equipment are properly prepared for an election, and collect 
data that verifies equipment readiness; 
2.3.4.1.f - Segregating test data from actual voting data, either procedurally or by 
hardware/software features. 
 
2.3.5.e - The contents of each active candidate register by office and of each active measure 
register at all storage locations (showing that they contain only zeros); 
2.3.5.g - Other information needed to confirm the readiness of the equipment, and to 
accommodate administrative reporting requirements. 
 
2.3.6..b - The contents of each active candidate register by office and of each active measure 
register at all storage locations (showing that they contain all zeros); 
2.3.6..c - Other information needed to ensure the readiness of the equipment and to accommodate 
administrative reporting requirements. 
 
2.4.1.1 - To allow voting devices to be activated for voting, the system shall provide: 
  

a.              An internal test or diagnostic capability to verify that all of the polling place 
tests specified in Section 2.3.5 have been successfully completed; and 

b.            Automatic disabling any device that has not been tested until it has been tested. 
  
2.4.1.2.2 - In addition to the above requirements, all paper-based precinct count equipment shall 
include a means of: 
  

a.              Activating the ballot counting device; 
b.              Verifying that the device has been correctly activated and is functioning 
properly; and 
c.               Identifying device failure and corrective action needed. 

  
2.4.1.3 - To facilitate opening the polls, all DRE systems shall include: 

a.              A security seal, a password, or a data code recognition capability to prevent 
the inadvertent or unauthorized actuation of the poll-opening function; 
b.              A means of enforcing the execution of steps in the proper sequence if more 
than one step is required; 
c.               A means of verifying the system has been activated correctly; and 
d.              A means of identifying system failure and any corrective action needed. 

 
 
4.5.3b.2 - The “zero totals” check conducted before opening the polling place or counting a 
precinct centrally; 
 
9.4 - The qualification test process is intended to discover errors that, should they occur in actual 
election use, could result in failure to complete election operations in a satisfactory manner. 
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2005 VVSG Vol. I, 5.4.2 – (d) The software shall check and record the status of all data paths 
and memory locations to be used in vote recording to protect against contamination of voting 
data; (e) Upon the conclusion of the tests, the software shall provide evidence in the audit record 
that the test data have been expunged 
 
VSS Volume II 
3.3.1. a3 - Verify program memory device content; 
3.3.1. c2 - Obtain "zero" printout or other evidence that data memory has been cleared; 
 

Conclusion:  
The standards require more than a simple pre-election “zero report” for the voting system. Both 
VSS and VVSG require all memory locations be reset before the election.  The VSS Volume II 
3.3.1.c2 should be applied so that any system component  (including central count) which stores 
votes or consolidate results must provide a visual (screen) warning to the election officials if 
memory locations (including data on disk) contain votes or consolidate results as part of the 
readiness check of the system before counting results.  This includes verifying that no residual 
votes from the Logic and Accuracy test or other tests conducted as part of the pre-election process 
are present and capable of being added to the election totals. . A report (with a time stamp) must 
be produced indicating the status of the votes/results memory and disk storage locations. The 
report(s) will be part of the official audit trail records to be retained showing the readiness of the 
system for voting. If a unit or system has a non-zero counter or residual votes this is considered a 
failure to activate correctly under the requirements of VSS 2.4.1/VVSG 2.3.1.  The requirements 
of VSS 2.4.1/VVSG 2.3.1 should be interpreted to mean that such a failure to active correctly is a 
device or system failure and therefore requires both that the device be disabled from use in the 
system and that election officials are advised of the proper corrective action. 
 
Given the potential impact of an election being started with non-zero counters or residual votes it 
is not sufficient to only enter a note in the device audit log.  The occurrence shall be recorded in 
the device audit log.  In addition, a clear, unambiguous warning must be passed to the system 
level where an election official will be clearly notified that an attempt has been made to initiate 
an election with non-zero totals.  
 

The certification testing of the components and system readiness by the VSTL shall include 
attempts to initiate an election with non-zero totals on counters or residual ballots, validating that 
the ‘zero’ report procedure will correctly identify and warn the election officials of the presence 
of any previously stored results which are in a form that may be deliberately or accidentally 
processed.  
 
 
Effective Date:  
Immediate- for all voting systems not having an approved test plan as of the date of publication. 
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